Gieterij

“Ik wilde leren georganiseerder te werken”

Om aan zijn ontwikkeling te werken, koos Ken in 2018 voor de opleiding Technische bedrijfskunde voor de maakindustrie van STODT.

'Verspaningsnerd'

Ken Dijk (37) deed de mts Werktuigbouw en behoorde destijds tot een van de eerste lichtingen BOL4. Daarvoor had hij op de lts al kennisgemaakt met draaien en frezen. “Ik kwam toen voor het eerst in aanraking met een CNC-draaibank. Dat vond ik heel interessant. Later, tijdens mijn stage voor de mts, zag ik voor het eerst een bewerkingscentrum. Toen was ik helemáál verkocht. Ik heb dan ook gevraagd of ik mijn stage op de machinale afdeling mocht doen. Dat was daar nog nooit gebeurd, maar het mocht. Zo ben ik echt in de CNC terechtgekomen. Inmiddels ben ik wat je noemt een echte verspaningsnerd.”

Startmoment 2018

Doorgroei naar teamleider

Na eerst een tijdje bij zijn voormalige stagebedrijf te hebben gewerkt, maakte Ken de overstap naar een motorenfabriek in Appingedam. “Daar hadden ze wel zo’n 16 CNC-machines staan. Na verloop van tijd ben ik programmeur geworden van al die machines, en uiteindelijk ook teamleider. Ik heb daar heel veel innoverende dingen kunnen doen, maar toch ben ik op zoek gegaan naar iets anders.” In 2015 vond Ken wat hij zocht bij AMCA, producent van hydraulische stuurschuiven. “Hier kreeg ik de ruimte om me verder te ontwikkelen.”

Persoonlijke ontwikkeling

Om aan die ontwikkeling te werken, koos Ken in 2018 voor de opleiding Technische bedrijfskunde voor de maakindustrie van STODT. “Bij AMCA ben ik nu teamleider Machinaal en doe ik ook de planning en de programmering van het machinale. Ik sta ook nog regelmatig achter de machines, ben een soort speler-coach. Zo werk ik nu al een paar jaar, maar ik had toch behoefte aan handvatten. Ik wilde leren georganiseerder te werken en mijn werk gestructureerder voor te bereiden. De module Projectmanagement is op dat punt al heel waardevol geweest. Er is binnen de opleiding ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Ik heb meer inzicht gekregen in hoe ik het beste met mensen kan omgaan, dat heeft me tot nu toe eigenlijk nog het meeste opgeleverd. Maar ik verwacht er nog veel meer van, de cursus is nog maar een paar maanden bezig.”

Projectplan

Ter afronding van de module Projectmanagement moet Ken een projectplan schrijven, dit betreft een businesscase voor AMCA. “Mijn case gaat over welk product we het beste op welke machine kunnen draaien, niet alleen om zo efficiënt mogelijk te werken maar ook met het oog op de flexibiliteit.” Rekening houdend met de vraag, de huidige middelen, complexiteit product en de toekomstige investering. Hierdoor hopen we een directe start te kunnen gaan maken als de investering er is. En niet dan nog te beginnen. Daarvoor is deze opleiding ook zo geschikt om hem met deze business case te versterken in zijn dagelijks werk. Ken is tot op heden zeer tevreden over wat hij bij de opleiding leert. “De stof is heel interessant, het zijn allemaal dingen waar ik in de praktijk direct iets mee kan.”

“Er is binnen de opleiding ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Ik heb meer inzicht gekregen in hoe ik het beste met mensen kan omgaan.”

Ken Dijk, AMCA Hydraulic Fluid Power

Vragen?

Direct contact

Neem contact op met een STODT medewerker

714 Z3348 bewerkt
socialmedia