STODT Liike 05705

Is werken in de verspaning iets voor mij?

Werkgevers in de verspanende industrie hebben de laatste jaren een grote behoefte aan vakspecialisten, omdat de industrie sterk groeit. De hightech branche, zoals de semiconductor industrie, is in recordtempo uitgegroeid tot één van de belangrijkste pilaren van de Nederlandse economie. Een interessante branche om in te gaan werken dus!

Werken met computergestuurde bewerkingsmachines is iets voor jou!

Als Computer Numerical Control (CNC) specialist werk je in een prettige werkomgeving waarin je verantwoordelijkheid krijgt, zelfstandig kunt werken en beslissingen mag nemen. Werkgevers in de verspanende industrie zorgen goed voor hun personeel. Dit betekent niet alleen een goed salaris, maar ook goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan flexibele werktijden en veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Hierdoor ontstaat er een bedrijfscultuur waarin samengewerkt wordt. Dit haalt het beste in mensen naar boven om producten proces-betrouwbaar en resultaatgericht te produceren.

Werken met computergestuurde bewerkingsmachines is uitdagend. Door de complexiteit van bewerkingsmachines en producten zijn er verschillende niveaus van vakspecialisten. Je kunt aan het werk als operator, waar je verantwoordelijk bent voor het goed instellen van de machine, of als programmeur, waar je onder andere verantwoordelijk bent voor het programmeren waardoor een product proces-betrouwbaar en resultaatgericht kan worden geproduceerd. Voor CNC specialisten zijn er doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld Productie-, Manufacturing- of Quality engineer.

IMG 9763 Barbara Trienen STODT Sept 2021 forweb

De STODT docent

Kom je uit een andere bedrijfstak en wil je overstappen naar de verspanende industrie? Dan ben bij je bij STODT aan het goede adres voor scholing. Onze praktijkdocenten hebben in het bedrijfsleven jaren met CNC machines gewerkt en zijn zich blijven ontwikkelen. De docenten hebben uiteindelijk verschillende functies in de verspanende industrie bekleed, waardoor ze technische praktijkkennis meenemen naar de les. Dankzij een afgeronde lerarenopleiding hebben deze vakspecialisten ook de didactische vaardigheden verkregen en ontwikkeld om professioneel te handelen bij het overdragen van kennis. Dit zorgt voor een goede opbouw van de lessen en maakt dat de student wíl leren.

De docenten geven trainingen op de machines van STODT, maar ook bij bedrijven. Hierdoor zijn onze docenten goed op de hoogte wat er in het bedrijfsleven speelt. Bovendien geven de beste vakspecialisten uit het bedrijfsleven gastlessen aan de STODT student. Dit zorgt voor afwisselende theorielessen met veel praktijkvoorbeelden.

De BBL student

De lessen aan de BBL student bestaat uit theorie en praktijk delen. De praktijklessen bij STODT worden gegeven met behulp van de aanwezige CNC machines waarvoor programma’s worden geprogrammeerd. Het programmeren kan bij STODT en vanuit huis. De software hiervoor staat in de Cloud en dit is voor de student 24/7 beschikbaar.

De theorielessen hebben direct verband met de praktijk. Het berekenen van het toerental voor het verspanend gereedschap bijvoorbeeld. Ook materiaal en wiskunde lessen kunnen direct in praktijk gebracht worden. Zo kunnen we in de wiskundeles met de beschikbare gegevens de ontbrekende coördinaat berekenen. Tijdens de theorieles Computer Aided Design & Computer Aided Manufacturing (CAD/CAM) wordt gebruik gemaakt van software waarmee een 3D-model wordt gemodelleerd en digitaal bewerkt. Als het programma en de snijgereedschappen in de machines geladen zijn, kan het uitgangsmateriaal worden verspaand en ontstaat het gemodelleerde 3D-model. Verder wordt geleerd om verbanden te leggen en analytisch te denken. Hierdoor is de student in staat om producten proces betrouwbaar en resultaatgericht te produceren.

Ben jij klaar om de verspanende wereld te ontdekken? Bekijk onze cursussen en opleidingen en schrijf je in!

Schrijf je in!

Veel gestelde vragen

Naar alle veelgestelde vragen

Hoe kan ik mij inschrijven?

Inschrijven voor een cursus en/of opleiding kan via het inschrijfformulier op de website of per e-mail. Op de website is bij elke cursuspagina een knop "direct inschrijven". Via dit formulier kan de inschrijving worden ingestuurd. De inschrijving wordt definitief wanneer STODT de inschrijving schriftelijk heeft bevestigd.

Word ik altijd toegelaten tot een BBL-opleiding?

Dit verschilt per opleiding en is afhankelijk van je vooropleiding. Daarnaast heb je een leer/werkplek nodig om toegelaten te kunnen worden tot een BBL-opleiding.

Ik voldoe niet aan de eisen om te beginnen aan een BBL3 opleiding, maar ik wil wel graag verspaner worden. Wat nu?

Voor nieuwkomers in de verspaning of voor mensen die zich willen laten omscholen naar verspaner hebben wij het schakelprogramma zij-instromers in de verspaning ontwikkelt. Tijdens deze cursus doe je alle kennis op die nodig is om te voldoen aan de instroom voorwaarden van de BBL3 opleiding.

Zijn er ook subsidiemogelijkheden voor mij?

Er zijn verschillende subsidiemogelijkheden voor bedrijven en particulieren. Een overzicht hiervan kan je vinden op onze website: Opleidingsbijdrage

Hoe kan ik lesgeven bij STODT?

Wat leuk dat je interesse hebt! Bekijk hier de sollicitatieprocedure.

Vragen?

Direct contact

Neem contact op met een STODT medewerker

Van der Velde Albert
socialmedia