Automotive II

Kwaliteit in de automotive industry

De kwaliteit in de automotive industry en de continue verbeteringen in het effectief en aantoonbaar beheersen van een intensievere samenwerking met toeleveranciers is al decaden lang gaande.

Normkennis en auditeren

Cursussen op het gebied van kwaliteit in de automotive industry worden al sinds 1994 aangeboden voor leveranciers in deze keten die op zoek zijn naar een totaalpakket, waarbij alle cursussen naadloos op elkaar aansluiten tot één geheel. Zowel normkennis als effectief auditeren (1e en 2e partij) en alle hierbij benodigde coretools zijn hierin opgenomen. Daarnaast kunnen wij ook de hierbij behorende meer geavanceerde technieken (advanced coretools) aanleren voor het verder optimaliseren in kwaliteit en kosten van producten en processen.

Stukje historie

Al vóór de jaren 90 werden kwaliteitscertificaten aan leveranciers (Tier-1) uitgereikt per automerk (OEM). Daarna werden rond 1994 generieke normen zoals QS 9000 en VDA 6.X (beiden ‘ISO 9001 voor automotive leveranciers’) gepubliceerd, waarbij vanuit Amerikaanse en de Duitse industrie gedoeld werd op harmonisatie van kwaliteitsbeheersing en verbetering (andere landen als Frankrijk en Italië volgden zeer snel). Hierbij zijn vergelijkbare (OEM-)eisen samengevoegd en is richting het leveranciersveld één lijn getrokken met betrekking tot kwaliteitsborging en verbetering en de hierbij te gebruiken kwaliteitstechnieken (core tools).

In 1999 kwam ISO/TS 16949:1999 als gecombineerde norm voor automotive wereldwijd waarbij ISO 9001 (nog steeds) onderdeel was van deze norm. De opvolgende versies (2002 en 2009) volgden dezelfde werkwijze.

Inmiddels zijn de ontwikkelingen weer verder gegaan en geldt nu wereldwijd voor leveranciers in de automotive industry IATF 16949:2016 als basis voor kwaliteit. IATF 16949:2016 is inmiddels een separate aanvullende norm geworden op ISO 9001: 2015 (voldoen aan ISO 9001:2015 is wel onderdeel hiervan) onder beheer van IATF (International Automotive Task Force).

Voorheen was er sprake van specifieke interpretaties van het ISO-gedeelte in ISO/TS 16949:yyyy, inmiddels is dit opgelost door een aanvullende document apart uit te geven onder eigen beheer.

Automotive

Doelgroepen automotive industry

De meeste van onze cursussen kwaliteit in automotive industry worden op verschillende niveaus aangeboden. Dit is afhankelijk van wat de deelnemer ermee moet gaan doen. Zo hebben wij bijvoorbeeld bij normkennis trainingen niveau voor management, kader en engineers en quality professionals (die als typische taak het beheer van QMS documentatie hebben alsook 1e en 2e partij audits uitvoeren).

Kennis en vaardigheid opdoen

Steeds meer andere bedrijfstakken volgen de normen van de automotive industry als het gaat om kwaliteitsbeheersing en verbetering. Tijdens onze trainingen wordt de nadruk gelegd op kennis en praktische vaardigheid die hand in hand gaan. De niveaus en onderwerpen zijn aangepast aan de doelgroep; de inhoud en oefeningen van de training zijn een afspiegeling van hoe een en ander op de juiste wijze uitgevoerd en geïnterpreteerd wordt met de daarbij behorende eisen, restricties en vrijheidsgraden.

Onze trainingen worden verzorgd in Nederlands, Engels, en Duits. Daarbij kunnen ze zowel klassikaal als live online gegeven worden.

Bekijk hier het opleidingsaanbod

Cursus IATF 16949:2016 voor Kader & Engineers

Vragen?

Neem contact op met een STODT medewerker

Bel of email

Bert S
socialmedia