STODT Liike 05898

Waarom bieden bedrijven hun personeel een opleiding aan?

In 2023 is het Nationaal Salaris Onderzoek (NSO 2023) door werknemers en zelfstandige professionals opnieuw ingevuld. Eén van de vragen binnen dit onderzoek was: “Wat is de belangrijkste reden om van werkgever of baan te veranderen?”

Één op de vier werknemers geeft in 2023 aan open te staan voor een overstap naar een andere werkgever, terwijl één op de vijf actief op zoek is naar een nieuwe baan. Werknemers met een tijdelijk dienstverband zijn doorgaans vaker actief op zoek naar een andere baan dan hun collega's met een vast contract.

En de belangrijkste reden om van baan te veranderen? De voornaamste drijfveren voor het overwegen van een overstap zijn een hoger salaris, meer uitdaging, verbeterde arbeidsvoorwaarden en meer ontwikkelingsmogelijkheden.

Dit laatste is dé reden dat veel bedrijven hun personeel een opleiding aanbieden en waarom veel andere bedrijven dat zouden moeten doen!

Het belang van persoonlijke ontwikkeling

Elke organisatie en elk bedrijf is gebaat bij goed geschoolde medewerkers. Niet alleen is er logischerwijs een verband tussen de kennis en vaardigheden van medewerkers en de prestaties van de organisatie, het speelt ook een grote rol in de tevredenheid van de medewerkers. Of het nu horizontale of verticale ontwikkeling betreft, voor loopbaanontwikkeling zijn steeds nieuwe kennis en vaardigheden nodig. Het stagneren van de loopbaan komt vaak door het ontbreken van de juiste competenties. Dat leidt tot onvrede en uiteindelijk tot verloop.

Verloop wil je koste wat kost voorkomen

Een gebrek aan aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van werknemers is een belangrijke reden om van baan te veranderen. Keer op keer blijkt dat organisaties die geen oog hebben voor ontwikkelbehoeften van medewerkers belangrijke medewerkers verliezen. Organisaties die hier actief aandacht aan besteden hebben volgens onderzoek van LinkedIn zelfs een 41 procent hogere retentie dan bedrijven die dit niet doen. Tijd voor ontwikkeling dus, want verloop kost erg veel geld, op meer manieren dan je denkt.

Nieuwe medewerkers werven kost meer dan het behoud van de medewerkers die je al hebt. Denk aan kosten voor wervingsacties, adverteren, het inschakelen van een bureau, sollicitatiegesprekken en het inwerken van nieuwe medewerkers. Zonde, want jouw eigen medewerkers kunnen natuurlijk ook groeien en die senior positie vullen. De kosten voor de ontwikkeling van jouw werknemers zijn een stuk lager en leveren meer op dan de kosten voor nieuwe werknemers. Bovendien leidt een groeipad vaak tot een hogere betrokkenheid van werknemers! Voor veel bedrijven liggen dus nog mooie kansen door in te zetten op de ontwikkeling van eigen werknemers.

De voordelen van scholing voor je personeel

Persoonlijke ontwikkeling van werknemers zou dan ook hoog op de lijst van prioriteiten moeten staan, maar dat is niet overal het geval. Vaak zien organisaties het leren en ontwikkelen van medewerkers als verplichting. Toch blijkt het een investering te zijn waar je als organisatie de vruchten van kunt plukken.

  • Bevorder de groei van je organisatie: zoek intern naar mogelijkheden en vul functies met het personeel dat je al hebt. Je personeel wordt hierdoor flexibeler, zij hebben immers op meer plekken meegekeken, en komt eerder op de juiste plek voor die persoon terecht.

  • Meer kwaliteit en een betere concurrentiepositie: goed opgeleid personeel krijgt meer af in dezelfde tijd en maakt minder fouten.

  • Gemotiveerde en loyale medewerkers: studerende medewerkers zijn meer tevreden met hun werk en dragen bij aan een goede werksfeer. Dat heeft uiteindelijk een positief effect op je imago als werkgever.

Over STODT

Bij STODT verzorgen we opleidingen gedurende de gehele loopbaan, waaronder BBL-opleidingen, MBO- en HBO-cursussen en maatwerktrainingen. Al 40 jaar vergroten wij op die manier de kennis en productiviteit van maatwerkbedrijven in heel Nederland.

In de snel veranderende wereld van technologie zorgen wij ervoor dat onze vakmensen up-to-date blijven. We gebruiken praktische opleidingen en moderne lesmaterialen om het beste uit de productie te halen.

Met top-apparatuur en een groot netwerk werken we samen met technologiebedrijven, experts en opleidingsfondsen in de maakindustrie.

Wil je ontdekken welke kansen er voor jou zijn? Neem eens een kijkje in ons cursus aanbod of neem contact met ons op, dan kijken we samen waar jouw kansen liggen!

Bekijk ons cursus aanbod!
STODT Liike 05926

Veelgestelde vragen

Waar is STODT gevestigd?

  • STODT Best aan De Rijn 14, 5684 PJ Best
  • STODT Hengelo aan de Gieterij 212, 7553 VZ Hengelo

Hoe vraag ik een maatwerkcursus/-opleiding aan?

Het gehele cursusaanbod van STODT is als maatwerktraject op elk gewenst moment en/of locatie te organiseren. Wanneer de standaard cursusinhoud niet geheel op de wensen aansluit kunnen wij deze wijzigen naar jullie wensen en behoeften. Vraag een maatwerktraject aan door het contactformulier in te vullen.

Hoe kan ik mij inschrijven?

Inschrijven voor een cursus en/of opleiding kan via het inschrijfformulier op de website of per e-mail. Op de website is bij elke cursuspagina een knop "direct inschrijven". Via dit formulier kan de inschrijving worden ingestuurd. De inschrijving wordt definitief wanneer STODT de inschrijving schriftelijk heeft bevestigd.

Wat zijn de betalingsvoorwaarden?

De factuur voor de verschuldigde bedragen ten behoeve van een cursus of opleiding wordt vanaf 5 werkdagen voor de eerste cursusbijeenkomst door STODT verzonden naar het opgegeven factuuradres. Betaling dient uiterlijk plaats te vinden op de vervaldatum zoals op de betreffende factuur is vermeld. STODT hanteert een betalingstermijn van 30 dagen

Kom ik in aanmerking voor een subsidie bij het volgen van een opleiding bij STODT?'

Bekijk het volledige overzicht van subsidies voor bedrijven en particulieren via de volgende link: Subsidiemogelijkheden

Wat is het minimum aantal deelnemers van een cursus?

Dit verschilt per cursus. Hier is geen eenduidig antwoord op.

In welke plaats(en) gaat de cursus of opleiding van start?

Per cursus staat op onze website op welke datum en bij welke locatie de cursus op de planning staat.

Wanneer/ hoe weet ik of de cursus/opleiding start?

Een week voor de startdatum ontvang je van STODT een uitnodiging voor de cursus. Indien de cursus/opleiding niet kan starten brengen we je hier ook uiterlijk een week van te voren van op de hoogte.

socialmedia