IMG 9742 Barbara Trienen STODT Sept 2021 Marco M

Maak kennis met vakspecialist Marco Mateman

Wil je een cursus, training of opleiding bij STODT volgen, dan staan onze vakspecialisten voor je klaar. Één van hen is Marco Mateman. Marco verzorgt CNC-cursussen en bijbehorende theoretische lessen zoals materialenkennis, wiskunde en verspaning.

“Het overbrengen van kennis en mensen laten samenwerken vind ik echt mooi aan mijn beroep.”

Vanaf jonge leeftijd al actief in deze branche

Marco is al van jongs af aan actief in de technische branche. Op zijn 17e ging hij werken bij een bedrijf waar hij een 2-jarige bedrijfsopleiding in de verspaning kreeg. Daarna was hij werkzaam als CNC-frezer en 10 jaar later als CADCAM-programmeur. Later groeide hij uit tot een Manufacturing Engineer. Tijdens deze periode studeerde hij succesvol af aan de HBO-deeltijdopleiding Technische Bedrijfskunde aan Saxion om zijn technische kennis te verbreden. Nu werkt hij, na ruim 18 jaar als freelancer voor STODT, al meer dan drie jaar fulltime bij STODT.

“Fulltime werk ik nu ruim 3 jaar voor STODT. Daarvoor werkte ik al 18 jaar als freelancer voor STODT, waarin ik vooral in de avonduren Computer Numeriek Controle (CNC) cursussen verzorgde.”

Een mooie balans van CNC-cursussen en theorielessen

Marco's specialiteit ligt in het verzorgen van CNC-cursussen en bijbehorende theoretische lessen, zoals materiaalkennis, wiskunde en verspaning. Zijn cursussen richten zich op een breed publiek, van jonge enthousiastelingen zoals BBL3 en BBL4 studenten die de verspaningstechniek willen verkennen tot ervaren vakmensen die hun vaardigheden willen aanvullen. Hij neemt zelfs vakspecialisten onder zijn hoede om hen te heroriënteren op CNC-besturingssystemen. Maar ook Manufacturing Engineers, Constructeurs en operators van lasersnijmachines volgen Marco’s cursussen. De cursussen zijn bedoeld voor jong en oud. Voor iedereen geïnteresseerd in de verspaningstechniek. “Met de 18 CNC-machines die STODT bezit zijn er altijd wel een aantal die aansluiten op de besturing die gevraagd wordt." vertelt Marco.

IMG 9763 Barbara Trienen STODT Sept 2021 Marco M

“Het liefst leer ik de studenten iets wat ze de volgende dag in praktijk kunnen brengen.” - Marco

Hoe ziet een les van Marco eruit?

Variatie tijdens de les vindt Marco belangrijk. Zijn streven is om de lesstof zo dicht mogelijk bij de belevingswereld van de student te laten aansluiten. Bij de CNC-cursussen is dat al vanzelfsprekend.

Variatie, interactie en praktische toepasbaarheid

Ook legt hij de nadruk bij het lesgeven op de praktische toepasbaarheid van zijn lessen en de interactie tussen studenten en docent. Zijn lessen vinden dan ook niet alleen plaats op de locaties van STODT, maar kunnen ook op andere locaties plaatsvinden. Dit kan betekenen dat hij naar het bedrijf van de cursisten gaat en lesgeeft aan de machine waarmee zij (gaan) werken. Hierdoor hoeven de cursisten minder ver te reizen. Tijdens deze sessies wordt wanneer nodig tevens met laptops gewerkt via de Cloud, waarin diverse softwarepakketten beschikbaar zijn, waaronder Heidenhain, Fanuc, Siemens, SolidWorks, Siemens NX en TopSolid.

Het resultaat van deze praktijkgerichte aanpak? Er komt meer begrip voor elkaars inzichten. Als voorbeeld noemt Marco: “Je merkt bijvoorbeeld dat engineers en constructeurs na een cursus beter nadenken over de maakbaarheid van een product. Dat zijn vaak hele leuke trajecten waardoor er meer begrip komt voor elkaars inzichten. Als je nog nooit achter een CNC machine hebt gestaan is het best spannend om de voeding knop open te draaien en een product te produceren. Dan haal ik de spanning weg door eerst duidelijk uit te leggen wat de consequenties van bepaalde handelingen zijn. Met enkele simpele basisregels leer je de student welke risico’s bijvoorbeeld zijn afgedekt door een simulatie van het programma uit te voeren en welke niet. Hierdoor leert de student verantwoord de machine te bedienen en dit geeft de student vertrouwen in eigen kunnen."

STODT biedt een dynamische en gevarieerde omgeving

Waarom hij juist bij STODT werkt? Daarop reageert hij: “STODT biedt een dynamische en gevarieerde omgeving. De cursisten zijn gemotiveerd en leergierig, wat mijn werk boeiend maakt. Daarnaast bood STODT mij de kans om een lerarenopleiding te volgen, waardoor ik mijn expertise naar een hoger niveau kon tillen.” Niet alleen de cursisten krijgen bij STODT de kans om te blijven leren dus.

Wat vindt Marco nu écht leuk aan het geven van de trainingen?

“Wat het lesgeven voor mij echt leuk maakt, is de interactie tussen studenten en mij en tussen studenten onderling. Samenwerken, vragen stellen en ervaringen delen, dat maakt leren echt waardevol. Ook geniet ik van de bedrijfsbezoeken aan onze BBL3- en BBL4-studenten. Het is geweldig om te zien hoe trots en enthousiast studenten zijn over hun werkplek, machines en de producten die ze maken. STODT helpt studenten niet alleen technisch te groeien, maar besteedt ook aandacht aan communicatie en sociale vaardigheden”.

“Het overbrengen van gestructureerd werken om een mooi product te maken geeft mij voldoening.”
STODT Liike 05539

Motivatie is de sleutel tot succes

Op de vraag welk advies Marco mee zou geven aan (toekomstige) cursisten heeft hij al gauw antwoord: “Motivatie is een belangrijkere voorspeller van succes dan intelligentie." Als je de drive hebt om te leren en te groeien, ben je bij STODT aan het juiste adres.

Volg zelf een cursus of organiseer een training

Wil jij je ook blijven ontwikkelen of wil jij jouw werknemers de kans geven tot ontwikkeling? Ontdek het aanbod of neem contact op voor een maatwerk training!

Ben jij geïnteresseerd om net als Marco vakspecialist of trainer te worden bij STODT? Kijk eens op deze pagina en laat je informeren over de mogelijkheden tot freelance docent/trainer.

Kijk eens op deze pagina en laat je informeren.

Bekijk het aanbod opleidingen
socialmedia