Jesper Wittkampf met student

Maak kennis met trainer en docent Jesper Wittkampf

Wil je een cursus, training of opleiding bij STODT volgen, dan staan onze vakspecialisten voor je klaar. Één van hen is Jesper Wittkampf. Jesper verzorgt in Best de opleiding BBL 4 Verspaningstechnologie en geeft daarnaast tal van trainingen op locatie.

“Mensen de mogelijkheid geven zichzelf te ontwikkelen is juist nu heel belangrijk. Daar help ik bij.”

Van de grote verspaning tot vakopleider

“Ik ben al 8 jaar werkzaam in het onderwijs, waarvan nu 2 jaar bij STODT.” Jesper verzorgde bij zijn vorige werkgever BBL 3 opleidingen en cursussen. Daarvoor was hij werkzaam bij een groot bedrijf dat onderdelen voor oliepompen produceerde; de grote verspaning dus.

"Toen ik werkzaam was als vakopleider in de metaal werd ik benaderd door STODT. STODT was toen al een bekende naam, een indrukwekkende speler die bleef groeien. De kwaliteit lag - en ligt - er hoog, dus voor mij was het een mooie uitdaging die ik graag aannam!”

BBL 4 en trainingen op locatie

Bij STODT verzorgde Jesper initieel voornamelijk de BBL opleidingen als docent, maar tegenwoordig bestaan zijn werkzaamheden uit één dag in de week lesgeven bij BBL 4 verspaningstechnologie en uit het geven van trainingen op locatie voor programmeurs, machine operators en de technische dienst. “Er komen steeds meer leuke trainingstrajecten voorbij voor heel complex werk.” Die trainingen verzorgen op locatie blijft voor Jesper voldoenend werk.

CNC draaien Jesper 12 min

“Ik vind het mooi om iets achter te laten bij bedrijven. De kennis en vaardigheden zijn op een bepaald niveau als ik binnenkom en als ik wegga weet en kan iedereen meer. Dat resultaat vind ik mooier dan zelf een product maken.”

Welke trainingen en opleidingen verzorg je?

“Ik verzorg de BBL 4 opleiding verspaningstechnologie, maar ook trainingen in onder andere geometrische meettechniek, conventioneel draaien en frezen, en Heidenhain opleidingen op alle niveaus.” Bovendien gaat hij bij heel veel verschillende bedrijven langs om zijn trainingen te geven. “De cursus die ik op de ene locatie geef verschilt altijd van de training op een andere locatie. Geen training is hetzelfde; dat houdt het uitdagend.”

Een focus op persoon en praktijk

Een training begint altijd met een kennismaking. “Soms geef ik 1-op-1 trainingen, soms geef ik trainingen aan groepen van 10 personen, maar voor mij moet altijd iedereen iets hebben aan de training.” Het helpt om van iedereen direct te leren wat het niveau is, dan weet hij wie anderen kan ondersteunen en wie extra aandacht nodig heeft.

Trainingen bestaan uit een klein stukje theorie, dat direct toegepast wordt in de praktijk. “Theorie uit een boekje helpt niet altijd. Ik geef het liefst relevante voorbeelden en trainingen op locatie. Daar waar de cursisten zelf de kennis moeten gaan toepassen.”

CNC draaien Jesper 8 min

Het resultaat van het trainen van werknemers

Hij geeft aan dat hij al veel bedrijven heeft meegemaakt die écht veel hebben gehad aan een training. Zo heeft hij een opleidingstraject voor een technische dienst verzorgd, zodat zij bij een nachtelijke storing de machine kunnen repareren.

“Door alleen al één zo’n storing te verhelpen, hebben ze het hele traject al terugverdiend. Zo goed en snel loont het om te investeren in je eigen mensen.”
STODT Liike 05898

Wat vind je nu écht leuk aan het geven van de trainingen?

Verschillende mensen tegenkomen, verschillende bedrijven zien, aansluiten bij wat iedereen al weet en weggaan wetende dat zij hun werk beter kunnen uitvoeren. Dát is waar het Jesper om draait.

“Daarnaast vind ik het leuk om onderschat te worden door ervaren vakmensen. Iemand die al 30 jaar in het vak zit ziet mij binnenkomen en denkt ‘wat ga jij mij leren?’, maar heeft aan het einde van de dag toch altijd weer wat nieuws geleerd. Een leuke uitdaging!”

Blijf ontwikkelen

Op de vraag welk advies Jesper mee zou geven aan (toekomstige) cursisten heeft hij al gauw antwoord: “Blijf ontwikkelen. De techniek ontwikkelt te hard om niet je periodieke opleiding of bijscholing te volgen.”

Wil jij je ook blijven ontwikkelen of wil jij jouw werknemers de kans geven tot ontwikkeling? Ontdek het aanbod of neem contact op voor een maatwerk training!

Ben jij geïnteresseerd om net als Jesper vakspecialist of trainer te worden bij STODT? Kijk eens op deze pagina en laat je informeren.

Bekijk het aanbod opleidingen

Maak kennis met Jesper!

socialmedia