Cursus VOL-VCA

VDL ETG T&D Hengelo - Vorm- en plaatstoleranties

VDL heeft in 2018 Siemens in Hengelo overgenomen. De activiteiten en werknemers zijn overgegaan naar VDL Energy en VDL ETG. De hoofdactiviteiten van VDL Energy zijn productie van gasturbines en compressoren, assembleren en toeleveren aan Siemens. VDL ETG T&D verricht ontwikkelwerkzaamheden voor ASML. Haar rol verandert hiermee van producent naar toeleverancier. Dit betekent in de praktijk samenwerken met verschillende externe partijen in de keten. Dit vraagt binnen haar organisatie en engineering een andere manier van denken in het ontwerpen, communiceren en samenwerken rondom projecten.

“STODT maakt droge en uitgebreide leerstof behapbaar en direct toepasbaar op onze wensen en dagelijkse praktijk”.

Gaston Mathijssen, Lead Engineer bij VDL ETG T&D Hengelo

Cursus kalibratie

De vraag

De producten die binnen VDL ETG in opdracht worden ontwikkeld, luisteren zeer nauw bij hun maattoleranties. Daarbij is het aanduiden van de geometrische maattoleranties in het afgelopen jaar sterk veranderd. Alles wat eerst vanzelfsprekend en verklaarbaar was, is nu geen sprake meer van. Dit vraagt om eenzelfde uniforme methodiek en een gestandaardiseerde aanpak in de workflow: het begint bij de context en functie om deze eerst scherp te stellen, waar vanuit de norm en potentiële afwijkingen worden vastgelegd.

Wat heeft het opgeleverd

De engineersafdeling heeft zich door de training geprofessionaliseerd. Het perspectief is veranderd van een technische benadering naar een functionele benadering als vertrekpunt. Door deze benadering worden de maattoleranties en afwijkingsmarges voor de start van het ontwerp scherp gesteld en is in het traject hierop minder bijsturing en aanpassing noodzakelijk.

De basis voor het ontwerp van de tekening is helder en afgebakend, waardoor de keuzes en specificaties goed worden onderbouwd naar de praktijk. Medewerkers staan nu sterker in de afstemming en discussies naar partners en weten afwegingen goed te onderbouwen.

De aanpak

STODT is twee dagen praktisch met VDL ETG medewerkers aan de slag gegaan. De eerste stap was het creëren van bewustzijn en overzicht. Op welke manier stel je nu afgebakend een eenduidig interpreteerbare tekening op? Hoe bepaal je de product-hoofdfuncties en specificeer je daarmee de norm en toleranties? Hiermee creëerden de medewerkers een scherpe helicopterview over hun teken- en ontwerpproces. Met deze benadering gingen ze vervolgens aan de slag hoe ze dat in hun eigen proces gingen toepassen om zodoende de norm en parameters scherp tegen de meetlat te kunnen onderbouwen, zowel intern als extern.

“STODT is toegankelijk, betrokken en meer dan een opleidingspartner. Ook na de opleiding kunnen wij met praktijkvragen bij hun terecht”.

Gaston Mathijssen, Lead Engineer bij VDL ETG T&D Hengelo

Vragen?

Direct contact

Neem contact op met een STODT medewerker

Suzanne
socialmedia