Conv frezen

“Als je in nieuwe technieken investeert, moet je ook mensen ontwikkelen.”

Nedschroef in Helmond, producent van bevestigingsmiddelen, heeft een compleet nieuwe afdeling opgezet voor het CNC nabewerken van onderdelen. Hiervoor zijn mensen intern geworven. Sommigen hadden reeds een CNC achtergrond, enkele medewerkers totaal niet. Er was dus behoefte aan gerichte opleidingen. Deze behoefte is ingevuld door STODT, dat een maatwerktraject CNC operator heeft verzorgd.

“Als je in nieuwe technieken investeert, moet je ook mensen ontwikkelen”, zegt Norman van den Heuvel, Supervisor Secondary Processing bij Nedschroef. “In dit geval vormden de grote verschillen tussen de medewerkers een extra uitdaging. Het waren allemaal medewerkers die tussen de 3 en 43 jaar in dienst waren.”

Opstantechniek 1

Maatwerk

STODT heeft maatwerk geleverd, aangepast aan de medewerkers én de processen bij Nedschroef. Vooraf hebben de medewerkers een toets afgelegd om hun skills en niveau te bepalen. Hierdoor kon iedereen een opleiding op het juiste niveau worden aangeboden. “De inhoud is in goed overleg bepaald”, aldus Van den Heuvel. “Wij konden precies aangeven wat wij graag in de opleiding verwerkt wilden hebben.”

In het opleidingsvoorstel van STODT zaten niet alleen algemene onderdelen, maar ook een paar specifieke. Van den Heuvel: “Wij hebben een vrij unieke CNC-draaibank met een dubbele 3-klauw, die 180 graden roteert zodat in één klauw het product wordt bewerkt en tegelijk de andere klauw wordt beladen door een robot. Hiervoor zijn specifieke items meegenomen in de opleiding. Daarnaast zijn onze medewerkers ook opgeleid in technisch tekening lezen, vorm- en plaatstoleranties, toegespitst op onze eigen producttekeningen.”

Eigen locatie

De opleiding – zowel de theorie als de praktijk – is bij Nedschroef in eigen huis verzorgd. Van den Heuvel noemt het winst dat de mensen opgeleid zijn in hun eigen vertrouwde omgeving en aan ‘hun’ machine. “Doordat alles intern en op maat gemaakt was, zag je dat ze er serieus mee bezig waren. Ook de opleiders speelden hierbij een belangrijke rol. Zij kunnen een opleiding maken of breken. Als je vriendelijke en prettige opleiders hebt, die bovendien weten waar ze over praten, dan hebben de operators ook plezier in de opleiding.”

Goed op stoom

Van den Heuvel is zeer te spreken over de samenwerking met STODT. “Ik heb een Skillmatix opgesteld, die ik na iedere cursusdag besprak met de opleider. Tevens besprak ik met mijn vaste contactpersoon bij STODT regelmatig hoe alles verliep. Het contact was top.”

Inmiddels hebben al negen mensen de opleiding gevolgd, waardoor de afdeling goed op stoom is gekomen. Nedschroef is nieuwe operators aan het werven. Zij zullen dezelfde opleiding volgen.


Vragen?

Direct contact

Neem contact op met een STODT medewerker

Wilbert van der Heijden
socialmedia