Processed 9 D2 F94 BB EBF6 4 E7 A A74 C 34 CBFECD2 EDD

De ervaringen van Juultje bij STODT

Hoe is het om een opleiding verspanen te volgen bij STODT? BBL-cursist Juultje vertelt je er graag alles over!

Van banketbakker naar verspaner

Juultje, 25 jaar oud, heeft de overstap gemaakt van banketbakker naar verspaner en is erg enthousiast over de BBL-opleiding die ze volgt. De diversiteit in het team, waar Juultje momenteel de enige vrouw is, stoort haar totaal niet. Sterker nog, ze hoopt dat haar verhaal anderen zal inspireren om dezelfde stap te zetten!

Wat houdt een opleiding verspanen in?

Verspanen betekent in feite dat je een stuk materiaal vormgeeft door er met een frees doorheen te gaan. Met behulp van verschillende codes kan Juultje de frees sturen om precies te maken wat ze voor ogen heeft. Omdat ze een BBL-opleiding volgt, begint haar week met twee dagen werken op maandag en dinsdag, gevolgd door een dag op school op woensdag. Op donderdag en vrijdag werkt ze ook, en zelfs één keer per maand op zaterdag. De balans tussen werk en leren kan soms een uitdaging zijn, maar tot nu toe lukt het haar allemaal erg goed.

Hoe het allemaal begon

Voordat ze begon in de wereld van verspanen, werkte ze zes jaar als banketbakker. Hoewel ze ervan genoot, waren de werktijden niet gemakkelijk te combineren met het leven van leeftijdsgenoten. Vroeg opstaan en vroeg naar bed gaan maakten het hebben van een sociaal leven af en toe best lastig. Dus besloot ze een switch te maken, en tot nu toe is ze erg blij met de beslissing die ze heeft gemaakt!

Schermafbeelding 2024 01 16 om 08 47 55

Ga ervoor!

Ik hoop dat meer mensen de moed hebben om deze stap te zetten. En er zijn genoeg banen te vinden in deze sector! Dus geef het gewoon een kans en ga ervoor!” - Juultje

Waarom de keuze voor verspanen?

De techniek heeft Juultje altijd al geïnteresseerd. Als kind vond ze het leuk om met haar broertje te timmeren, en het feit dat haar vader lasser is, sprak haar ook altijd al aan.

In eerste instantie was haar vader hier wat terughoudend in, herinnerend aan tijden waarin vrouwen in technische beroepen minder gewaardeerd werden. Maar gelukkig zijn tijden veranderd. Zoals ze zelf zegt: “Mijn vader is erg trots op mij en vindt het helemaal leuk dat ik dit ben gaan doen. En ook zelf ben ik erg blij met de keuze die ik heb gemaakt! Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”

Waarom STODT?

STODT kwam op haar pad omdat haar werkgever ervoor koos om via hen een opleiding te volgen. Sinds september 2023 is ze bezig met de opleiding verspanen; daarvoor heeft ze eind 2022 al de cursus tekening lezen gevolgd.

Een prachtig vak met volop mogelijkheden

Gevraagd naar haar ervaringen, vertelt ze: “Nou soms vind ik het lastig om alles te onthouden en begrijp ik niet altijd waarom bepaalde dingen op een bepaalde manier worden gedaan. Maar door fouten te maken, leer ik juist ontzettend veel!”

Ze vervolgt: “Wat ik anderen zou vertellen die overwegen een opleiding verspanen te volgen? Absoluut doen! Het is een prachtig vak waar je mooie producten meer leert maken. Ik ben de enige vrouw op mijn werk, maar ik voel me niet anders. Ik hoop dat meer mensen de moed hebben om deze stap te zetten. En er zijn genoeg banen te vinden in deze sector! Dus geef het gewoon een kans en ga ervoor!”

Ook een opleiding verspanen volgen?

Ben jij na het lezen van het verhaal van Juultje ook geïnteresseerd in het volgen van een opleiding verspaning of een andere cursus bij STODT? Lees je in op onze website en maak een weloverwogen keuze!

Ontdek onze BBL opleidingen

Ontdek onze cursussen

Ontdek ook ons uitgebreide aanbod aan cursussen.

Alle cursussen
socialmedia