CNC Frezen 5as Henk Student 37

DAF Trucks - CNC verspanen

Negentig medewerkers van de Motorenfabriek volgen een intensieve zevendaagse opleiding op weg naar het certificaat CNC Verspanen Basis.

"Dit is precies wat ik wilde"

Andrzej Zielinski, die werkt aan de blokken- en koppenlijn van de MX-11-motor, maakte deel uit van de eerste groep van tien medewerkers die het certificaat rond CNC machines heeft behaald. Voor Andrzej bood de opleiding - vijf dagen in een klaslokaal en twee in de praktijk - precies waarop hij hoopte. De opleiding rond CNC die de Motorenfabriek samen met de Training & Development en opleidingsinstituut STODT heeft ontwikkeld, is Andrjez "supergoed" bevallen. "Ik ben ooit conventioneel begonnen; verspanen deed ik in het begin gewoon met de hand. Programma's lezen, CNC-machines bedienen en écht goed leren begrijpen was voor mij echt nieuw".

Complex

In het begin van de training leer je over materiaalsoorten en het gebruiken van gereedschappen. "Het gaat erom dat je begrijpt wat je gaat doen voordat je eraan begint. Anders liggen er fouten op de loer", zegt Andrzej. En natuurlijk wordt veel aandacht besteed aan het technische deel. Van omgaan met storingen tot nog complexere taken, zoals het nauwkeurig uitmeten - 'uitklokken' van de zogenoemde 'ruimers'. gereedschap waarmee en perfect rond gat wordt gemaakt. dat is inderdaad erg belangrijk, want het gaat om bewerkingen nauwkeurig tot op de duizendste millimeter", onderstreept Paul van Dorssen, facilitator in de Motorenfabriek.

Wegwijs maken

De komst van de nieuwe MX-11 blokken- en koppenlijn in de Motorenfabriek zorgde voor extra behoeft een goed opgeleide medewerkers in de verspaning. Omdat de vijver van opgeleide verspaners klein is, besloot DAF de opleiding zelf te organiseren. Hiervoor werd vorig jaar in de zomer een stuurgroep samengesteld met hierin de area managers, supervisors, Productioen Engineers, een PPS -Facilitator en een vertegenwoordiger van HR.

Buddy

Naast het opdoen van basiskennis, maakt werken met de stuurprogramma's in een gesimuleerde omgeving ook deel uit van de training. "Het simulatieprogramma heb ik zelf ook gedownload. Nu kan ik zelfs thuis nog oefenen", vertelt Andrezej met een glimlach. Iedere deelnemers is gekoppeld aan een instructeur - een buddy die hiervoor een training heeft gevolgd. Andrzej, eerst dus zelf deelnemers wordt nu ook buddy voor toekomstige deelnemers. Hij volgde eerder bij DAF de instructeursopleiding en was altijd al graag bezig om collega's dingen te leren. "Daar blijf ik gewoon mee doorgaan, alleen heb ik nu nog meer kennis en achtergrond dan voorheen. Dit is precies wat ik wilde."

Vragen?

Direct contact

Neem contact op met een STODT medewerker

Henk Beldman
socialmedia