Cursus CNC frezen Fanuc

BBL’er Jirki wordt kampioen bij nationale Skills wedstrijden

Elk jaar worden de Skills georganiseerd. Het zijn vakwedstrijden tussen Nederlandse MBO studenten waarbij de beste per vakgebied wint. Koks, kappers, fietsenmakers, elke soort vakmanschap komt voorbij. En de winnaars? Die gaan door naar de Euroskills waar ze het tegen de winnaars van de andere Europese deelnemende landen opnemen.

Jirki Hendricks, BBL4 student bij STODT, won in Nederland op het onderwerp CNC frezen. Hoe dat ging, vertelt hij hier!

Hoe kwam je bij STODT terecht?

"Op de middelbare school volgde ik de opleiding elektromechanica. Naar school gaan was nooit mijn ding, maar toen ik voor het eerst daar hoorde wat frezen was, was mijn aandacht getrokken. Helaas leerden we er weinig over. Mede daarom stopte ik vroegtijdig en besloot ik een BBL opleiding te volgen. Maar waar ga je werken op je zestiende?

Een vriend van me volgde een BBL opleiding tot frezer en vertelde me dat hij bij GFM in Bergeijk werkte. Zijn opleiding? Die volgde hij bij STODT. Ik bezocht GFM met mijn vader en had een fantastische ervaring. Al die techniek binnen dat bedrijf, dáár lag mijn passie. Ik was direct verkocht.

Daarna nam ik contact op met STODT om de school en opleiding te ontdekken. Al vanaf het eerste moment voelde STODT niet als traditionele school, maar als een bedrijf. Een leslokaal, een hal met machines en echte vakdocenten. Ideaal voor een bedrijfsopleider. En voor mij!"

Jirki 1

“In juli 2020 begon ik bij GFM en in september 2020 begon de BBL3 opleiding bij STODT. Inmiddels ben ik bezig met de BBL4 opleiding. Het is werkelijk waar ongelooflijk hoeveel ik tijdens deze opleiding heb geleerd. Dit uiteraard dankzij het geweldige vakgerichte lesplan van STODT.”

Hoe kwam je op het idee mee te doen aan de Skills?

Jirki: Een vriend van mij deed een aantal jaar terug mee aan de Skills en vertelde hoe geweldig zijn ervaring was. Na wat aansporing heb ik me erin verdiept, het er met een docent over gehad en me uiteindelijk opgegeven. Dankzij het goede lesplan van STODT kon ik voorbereid de wedstrijden in gaan.

“Hoeveel ik op deze school heb geleerd om te kunnen komen waar ik nu ben, is echt ongelooflijk. Als je het mij vraagt is STODT dan ook de beste school op het gebied van verspanen.”

De ervaring van Jirki van meedoen tot winnen

Jirki raadt iedereen aan om mee te doen. Jirki: Het is een ervaring om nooit te vergeten. Je leert ontzettend veel; van alles dat ik nu kan gebruiken om mezelf en mijn carrière nog verder te ontwikkelen. Maar je leert ook veel mensen kennen. Ik heb nu nog steeds contact met deelnemers van andere vakgebieden en van CNC frezen. Een mooie plek om gelijkgestemde vrienden te maken.

Jirki won op het onderdeel CNC frezen van de competitie, wat betekent dat hij door mag naar de Europese wedstrijden. Maar dat kwam hem niet aanwaaien.

“Ik had redelijk veel pech op de wedstrijdvloer vanwege machinestoringen waar ik niks aan kon doen. Je tijd wordt dan stilgezet en je mag niks doen, met niemand praten. De grote uitdaging is dan om je rust en concentratie te behouden. Na 3 uur stilstand kon ik me gelukkig herpakken en met volle concentratie door. Met een mooi resultaat!”

Jirki winnaar Skills wedstrijden
“Of ik ga winnen in Polen, durf ik niet te zeggen. De andere deelnemers van de EuroSkills zijn allemaal nationaal kampioen en staan er om een reden. Maar één ding is zeker: ik ga er alles aan doen om te winnen!” - Jirki

Meer aandacht voor werken in de verspaning

Zijn uiteindelijke oordeel over de Skills? “Ik vind het erg goed dat deze wedstrijden worden georganiseerd. Veel mensen weten niet wat CNC frezen is en de Skills zorgen voor de nodige aandacht. Met een groot werknemers tekort in de verspaning is dat geen overbodige luxe.”

socialmedia