NX in de cloud BBL4 7

STODT studenten CAD-tekenen en programmeren in de cloud

STODT is het nieuwe studiejaar in de cloud gestart. Alle software applicaties waarmee de studenten werken, draaien in de cloud, ook CAD/CAM-pakketten als Siemens NX, Teamcenter PLM, Solidworks en TopSolid. Naast deze pakketten is ook CNC programmeersoftware van Siemens, Heidenhain en Fanuc online te gebruiken. Dit levert studenten en STODT veel voordelen op en er ontstaan nieuwe kansen, zegt Jeroen Rouwhof .

De coronacrisis heeft in veel organisaties de noodzaak van werken in de cloud zichtbaar gemaakt. Nu blijkt dat het thuiswerken en op afstand lesgeven niet van tijdelijke aard is, geven veel bedrijven aan dit structureel te willen gaan regelen. STODT is nu in staat om elke student overal te voorzien van het benodigde softwareapplicaties en lesmateriaal. Hierdoor kunnen zij het teken- en programmeerwerk dat voorafgaat aan het CNC draaien en frezen, heel goed op afstand uitvoeren.

Beveiligde private cloud

Sinds kort draaien de meeste applicaties die de studenten nodig hebben, in een beveiligde private cloud op de externe locatie van CSN groep. Door de kennis van veel werktuigbouwkundige CAD/CAM en PLM applicaties en de diverse samenwerkingen met kennispartners zijn zij in staat om een ‘CAD en CAM Workspace’ te ontwikkelen die precies voldoet aan de wensen en eisen van STODT, vindt Bob Selker, projectleider bij STODT . Hij vergelijkt deze oplossing met een eigen server, alleen zonder dat het opleidingsinstituut zelf het IT-beheer moet organiseren. “Wij bepalen wanneer en welke updates en applicaties worden geïnstalleerd; onze IT-partner zorgt dat alles draait en garandeert de uptime die we nodig hebben. Wij zijn een opleider, voor hen is IT-beheer een kerncompetentie, niet voor ons.”

Software met elk device benaderbaar

In de huidige configuratie kunnen 75 studenten tegelijk gebruik maken van bijvoorbeeld Siemens NX, Solidworks of een van de andere applicaties die zij in de opleiding nodig hebben. Elke student krijgt zijn eigen ruimte in de cloud, waar hij of zij de projecten waarmee zij bezig zijn, bewaart. Het grootste voordeel van de huidige oplossing vindt Bob Selker dat de studenten elk moment van de dag, op elke plaats waar een internetverbinding is met elke device kunnen werken. “Als ze willen, draaien ze de applicaties op elke gewenste tijd, op elke gewenste locatie en onafhankelijk van de specificaties van hun eigen device.

Cadcam

Makkelijker in-company trainingen organiseren

Dat schept niet alleen voor de studenten flexibiliteit, ook voor STODT als technisch opleider. Als er een in-company training of opleiding gegeven wordt, volstaat het om voor de deelnemers of voor STODT een standaard device mee te nemen. “Voor trainen is dit ideaal, omdat we nu echt op elke locatie kunnen werken”, zegt Jeroen Rouwhof.

Vragen?

Neem contact op met een STODT medewerker

Bel of email

Bas
socialmedia