Stodt BBL foto 1

STODT runt kraamkamer voor verspanend talent

In Hengelo (Ov) en Best heeft STODT het ideale milieu gecreëerd voor de ontwikkeling van verspanend talent. Op beide locaties biedt de onafhankelijke opleider de opleidingen BBL 3 Allround Precisieverspaner en BBL 4 Verspaningstechnoloog aan. Tot de basis van de twee opleidingen behoort een hightech machinepark. Moderne bewerkingsmachines en randapparatuur zijn volgens STODT essentieel om studenten klaar te stomen voor het verspaningsvak.

De verspanende BBL-opleidingen van STODT zijn op verzoek van en samen met de industrie opgezet. De opleidingen voorzien volledig in de behoefte van Nederlandse maakbedrijven waar al jaren een zwaar tekort aan gekwalificeerde vakmensen heerst. De praktijkgerichte opleiding BBL 3 Allround Precisieverspaner is gericht op het zelfstandig leren opstellen van CNC-programma’s en het produceren met CNC-gestuurde frees- en draaimachines. “Praktijkervaring is het belangrijkste onderdeel binnen onze opleiding.

Alleen door studenten te laten werken met moderne machines, kunnen we een echte vakman of -vrouw afleveren die ook direct in het bedrijfsleven aan de slag kan gaan. We geven 7 uur praktijk op een dag, waarbij ook zaken als procesbeheersing en meettechniek aan bod komen. Vanaf de eerste lesdag duiken studenten de machines in. Dat maakt echt het verschil”, vertelt Bas Kerbusch, Opleidingsadviseur bij STODT.

Voordelen voor werkgever

Het machinepark in Hengelo en Best bestaat in totaal uit zeventien bewerkingsmachines en twee meetmachines. Diverse drie-assers, vijfassers en draaibanken met aangedreven gereedschappen, een Y-as en een overnamespil, meetmachines, voorinstelapparaten en gereedschapsbeheersystemen, geven het machinepark de moderne uitstraling. “Omdat studenten alle praktijkopdrachten op onze machines kunnen maken, hoeft de werkgever geen eigen machine vrij te plannen en ook geen personeel als praktijkbegeleider beschikbaar te stellen. De productie kan dus gewoon doordraaien.

Daarnaast loopt de werkgever ook geen risico op machinecrashes en andere fouten die simpelweg altijd kunnen gebeuren tijdens trainingen. Tenslotte duurt de opleiding BBL 3 Allround Precisieverspaner slechts een jaar, waardoor een werknemer na een jaar weer volledig terug is op de werkvloer. Veel voordelen dus voor werkgevers die hun personeel laten opleiden door STODT”, vertelt Albert van der Velde, Docent Verspaning bij STODT.

Afgestemd op het bedrijf

Naast een modern machinepark onderscheidt STODT zich ook door ervaren docenten die afkomstig zijn uit de industrie. Omdat docenten in contact blijven met het bedrijfsleven, bevriest de kennis niet. Bovendien ontwikkelen de docenten het lesmateriaal zelf, zodat het altijd voldoet aan de laatste stand der techniek. Verder wordt het praktijkgedeelte voor elke student passend gemaakt aan de werkomgeving van het bedrijf waar die werkzaam is. Zo kan het zijn dat dezelfde proefwerkstukken met andere programma’s, gereedschappen en opspanningen tot stand komen. Daarom biedt STODT ook de mogelijkheid om te werken met verschillende besturingen, zoals Fanuc, Siemens en Heidenhain. “Elk bedrijf heeft zijn eigen manier van werken en dat willen we graag integreren in de opleiding”, aldus Kerbusch.


Veel in korte tijd

Waar normaal gesproken twee jaar staat voor de opleiding Allround Precisieverspaner, heeft STODT het programma zo ingedeeld dat het slechts een jaar in beslag neemt. Iedere leerling krijgt een begeleider van STODT voor ondersteuning bij praktische en sociale zaken rond de opleiding. Van der Velde: “Begeleiding is belangrijk omdat er veel stof in korte tijd wordt behandeld. De stof is niet moeilijk maar men moet zich goed aan de deadlines houden en daar hoort een goede ondersteuning bij.”

Dat het een vol programma betreft blijkt wel uit het feit dat er gedurende de opleiding 23 freeswerkstukken of 19 draaiwerkstukken worden gemaakt van verschillende materialen, in oplopende moeilijkheidsgraad. Waar niveau 3 vooral met staal en kunststof werkt, gaan ze bij de praktijkgerichte en projectgestuurde opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog ook aan de slag met exotische materialen, zoals Inconel, roestvast staal en Duplex. Waar niveau 3 is opgezet om een echte vakman of -vrouw op te leiden, specialiseert niveau 4 zich verder op de basis van niveau 3.

Verspaningstechniek is rode draad

Zoals gezegd komen er bij BBL 4 Verspaningstechnoloog meer exotische materialen aan bod, maar dat is niet alles. Ook wordt er dieper ingegaan op CAD/CAM, verspaningsstrategieën, gereedschappen, moeilijke bewerkingstechnieken zoals kotteren en diepgatboren, automatisering, robotisering en digitalisering. Verder gaat de opleiding in op machinetechniek, eerstelijns onderhoud, machinemanagement, slim produceren en gereedschapsbeheer. “De opleiding Verspaningstechnoloog geeft inzicht en kennis over alle facetten die horen bij een moderne verspaning.

Op het moment dat je moeilijk te verspanen materialen gaat bewerken, horen daar ook andere bewerkingsstrategieën bij. En dan wordt kennis over CAD/CAM, gereedschappen en opspanningen ineens ook heel belangrijk. Ook leren we studenten moeilijke bewerkingstechnieken uit te voeren. De complexiteit van producten neemt al jaren toe, dus dit is een essentieel onderdeel van de opleiding”, aldus Van der Velde. STODT maakt gebruik van SolidWorks voor CAD en Siemens NX voor CAM. Beide applicaties staan in een cloudomgeving, zodat studenten overal toegang hebben tot hun tekeningen en programma’s.

De diepte in

Om dieper in te gaan op onderwerpen zoals draaien, frezen, bewerkingsstrategieën, verspanende gereedschappen, opspanningen en meettechniek, heeft STODT een samenwerking met diverse leveranciers van gereedschappen en machines die gastsprekers ter beschikking stellen. “Gastsprekers uit het bedrijfsleven die gespecialiseerd zijn in een bepaalde techniek, geven net wat meer inzicht in de materie. Op die manier zijn we in staat om ook deze opleiding versneld in twee jaar te geven, waarbij het laatste semester geheel bestaat uit het uitvoeren van een afstudeerproject in nauwe samenwerking met de werkgever.

Na het doorlopen van de opleiding heeft de verspaningstechnoloog niet alleen inzicht in de processen rondom het aansturen en bedienen van geavanceerde CNC-machines, maar beheerst diegene ook de kennis en ervaring om mee te denken over de maakbaarheid van producten en het optimaliseren van het bewerkingsproces. Verder beschikt de verspaningstechnoloog over de juiste vaardigheden om collega’s aan te sturen en klanten te informeren”, vertelt Kerbusch.

Werk in overvloed

Omdat er al jaren een zwaar tekort is aan verspaners, heeft STODT een schakelprogramma voor zij-instromers samengesteld om te voldoen aan de instroomvoorwaarden voor niveau 3 Allround Precisieverspaner. “Slagers, pizzabakkers, koks, timmerlui, stratenmakers, een bouwkundige, zo maar een selectie van mensen die we via het schakelprogramma klaarstomen voor het vak verspaner. Iedereen met ruimtelijk inzicht en de rekenkundige en cognitieve vaardigheden die passen bij een niveau 3 opleiding, kan zich op deze manier laten omscholen. Er is werk in overvloed en de maakindustrie heeft de grootste moeite om goed personeel te vinden.

Vandaar dat we dit schakelprogramma nu aanbieden”, aldus Van der Velde. Na het doorlopen van het praktijkgerichte schakelprogramma kunnen cursisten na een intensieve training en begeleiding van twintig dagdelen produceren met conventioneel gestuurde productiemachines. Daarna ligt de weg open voor een mooie toekomst in de verspaning.

bron: metaalnieuws.nl

STODT 2019 123
socialmedia