K Evin en Bob met Tool ID 2020 09 08 074147

STODT en SECO staan samen voor digitalisering

Digitalisering is het sleutelwoord binnen de wereld van Industrie 4.0. Deze ontwikkeling valt en staat met het juist opleiden van vakmensen. STODT leidt deze vakmensen op in een digitale leeromgeving voor de verspanende industrie en beschikt over hightech machines en innovatieve software tools.

Ook SECO Tools draagt bij in de digitalisering. Zo heeft SECO Tools een Tool ID-systeem ontworpen om analoge tools te verbinden met de digitale wereld. De Tool ID is een praktisch en retrofit identificatiesyteem voor snijgereedschappen. Dit nieuwe en innovatieve Tool ID-systeem verhoogt de productiviteit van gereedschappen, betrouwbaarheid en efficiëntie van fabrikanten uit de Maakindustrie. Daarnaast is Tool ID uitermate geschikt voor het structureren van gereedschappen en processen in de werkplaats. Dit klinkt als een efficiëntieslag, maar is dat waar? En kan men op alle opleidingsniveaus met dit systeem werken?

Innovatieve proeftuin

De pilot van Tool ID-systeem is 4 maanden geleden geïntroduceerd bij STODT door Kevin Hanson, als testcase binnen het innovatieve project Machining 4.0 van STODT. In dit project begeleidt STODT MKB bedrijven in de maakindustrie om het kennis- en innovatievermogen in de sector naar een hoger plan te tillen.

De digitale leeromgeving bij STODT is een prachtige proeftuin. Bob Selker (projectmanager) en Kevin Hanson (SECO Tools) hebben al een lange samenwerking en beiden kennen de doelgroep goed die met het Tool ID Systeem in de toekomst gaat werken. Om die reden is de Tool ID geïmplementeerd in de opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog bij STODT. De jonge verspaners kunnen binnen de opleiding met deze software werken en ervaring op doen.

Inmiddels zien zij de Tool ID als toegevoegde waarde in hun werkomgeving. Dit komt, zo geven de studenten aan, doordat je binnen enkele seconden toegang krijgt naar de product, data en services. Je voorkomt fouten en bent duurzaam aan het werk. De Cloud based omgeving geeft je overal toegang en wordt papierloos werken heel gewoon. Welke medewerker zou deze voordelen nou niet willen? Daarnaast is de software snel geïmplementeerd én operationeel met lage initiële kosten.

Kevin en Bob

Industrial internet of things (IIOT)

De Tool ID oplossing bestaat uit de volgende elementen: de reader, de tags, de app, het dashboard en de database. De draadloze Reader scant tags op het gereedschap en maakt door middel van een Bluetooth verbinding met elke smartphone, tablet of PC. De app koppelt de tags aan een database met op dit moment meer dan 40 CNC tooling leveranciers en geeft toegang tot informatie van meer dan een miljoen producten.

Het online dashboard biedt volledige transparantie en traceerbaarheid en kan gebruikers een overzicht en waardevolle inzichten bieden in hun tooling-ecostysteem. De Tool ID is software gecombineerd met hardware dat bestaande producten omzet in slimme producten door middel van duurzame RFID-tags en lezers. Door Cloud computing worden mobiele apparaten en RFID technologieën met elkaar verbonden en noemen we dit terecht een Industrial Internet of Things oplossing.

Vragen?

Neem contact op met een STODT collega

Bel of e-mail

Bas
socialmedia