Netwerk GEP viert honderdste Lean & Green-check

Geplaatst op: 12 oktober 2018

dhr. Heerink, directeur AFMI Verspanende Industrie

 Op vrijdag 12 oktober 2018 mocht AFMI Verspanende Industrie B.V. een oorkonde in ontvangst nemen. Het Nederlandse bedrijf had met succes een Lean & Green-check van het Netwerk GEP doorlopen. Aangezien het ging om de honderdste Lean & Green-check in de ongeveer twee jaar dat het project loopt, had de overhandiging van de oorkonde een extra feestelijk tintje. Plaats van handeling was het Euregiokantoor in het Duitse Gronau.

Netwerk GEP

Netwerk GEP is een samenwerkingsverband van drie projectpartners: technisch opleider STODT Toekomstechniek in Hengelo, Handwerkskammer Münster en Landkreis Grafschaft Bentheim. Het project helpt kleine en middelgrote bedrijven in de Duits-Nederlandse grensstreek (ruwweg van Noordoost-Overijssel tot en met de Achterhoek) hun productieprocessen te optimaliseren en tegelijkertijd een grensoverschrijdend netwerk op te bouwen.

Op zoek naar verbeteringen

Vosteq voert de Lean & Green check uit bij AFMI

Bij de Lean & Grean-check wordt gekeken waar een bedrijf staat als het gaat om lean, green, change management en smart industry. Ook wordt beoordeeld waar op al deze gebieden wellicht iets te winnen valt, bijvoorbeeld door slimmer plannen of automatiseren. De check wordt uitgevoerd door een externe deskundige en resulteert in een rapport met aanbevelingen. Vaak wordt de check gevolgd door een 12-daags implementatietraject waarin de aanbevelingen in de praktijk worden gebracht. De Lean & Green-check kost een bedrijf € 4.000,-. De helft van dat bedrag wordt vergoed vanuit het project; het deelnemende bedrijf betaalt dus € 2.000,-. Ook de kosten van een eventueel implementatietraject worden voor de helft vergoed vanuit Netwerk GEP.

Eye-opener

Bert Heijenk is namens STODT als projectleider verbonden aan Netwerk GEP. “Vaak kloppen bedrijven bij ons aan omdat ze behoefte hebben aan subsidie om hun performance te verbeteren, bijvoorbeeld door de productie te automatiseren of smart te maken. Wij doen dan eerst een Lean & Green-check om te kijken waar het bedrijf staat. Vaak blijkt daarbij dat de oplossing ergens anders ligt dan men bij het bedrijf had gedacht, bijvoorbeeld in de werkvoorbereiding. Voor veel bedrijven is dat een echte eye-opener.” Heijenk is blij dat de eer voor de honderdste Lean & Green-check te beurt is gevallen aan AFMI. “Het bedrijf heeft een vestiging in zowel Nederland als Duitsland en is dus in die zin al letterlijk grensoverschrijdend bezig. Dat past goed bij onze doelstellingen.”

Over AFMI Verspanende Industrie

AFMI Verspanende Industrie is in 1989 ontstaan uit een fusie van meerdere bedrijven, waaronder de gereedschapsmakerij van Stork Mufac en de mechanische afdelingen van Stork Pompen Hengelo en Stork Services. AFMI levert zeer geavanceerde producten, hoofdzakelijk aan de offshore-industrie, de energiesector en de machinebouw.

Over STODT Toekomsttechniek

STODT legt de focus op de ontwikkeling en optimale inzet van medewerkers, organisatie en moderne productietechnologie. In de trainingen ligt het zwaartepunt op de praktijk, deskundige begeleiding, een up-to-date lesprogramma en een modern CNC-machinepark. Als zelfstandig kenniscentrum en praktijkopleider helpt STODT bedrijven in de maakindustrie hun engineering- en productieprocessen te verbeteren en zo een blijvend hoger rendement te behalen.

Het project Netwerk GEP wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland financieel ondersteund door de Europese Unie, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen, de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel .

 

 

Foto: Euregio Gronau – Overhandiging Lean & Green check aan AFMI met aanwezigen van HWK Münster, Euregio en STODT