Interreg NWE Machining 4.0

Geplaatst op: 20 december 2018

STODT is partner in het Project Interreg NWE Machining 4.0. Doel van het project is het verhogen van kennis en de innovatiesnelheid in de verspanende sector:

  • Overdracht van concrete kennis m.b.t. innovatieve technologieën
  • Stimuleren van experimenteren
  • Het ondersteunen van het transformatieproces bij MKB’s

Bovenstaande wordt uitgevoerd door middel van:

  • Een “machining 4.0” webportaal geeft de MKB’s vrije toegang tot relevante kennis over innovatieve technologieën voor verspaning.
  • Een grensoverschrijdend fieldlab netwerk integreert zeven regionale applicatielabs en geeft de bedrijven open toegang tot innovatieve technologieën en inspirerende demonstratoren.
  • Twaalf applicaties voor verspaning, gebaseerd op de uitdagingen van de NWE verspaningssector, worden ontwikkeld en vertalen de brede Industrie 4.0 visie naar concrete toepassingen voor verspaning.

Bij STODT wordt één van de twaalf fieldlabs opgericht, waarbij STODT twee applicaties ontwikkelt binnen de volgende thema’s:

  • Digitalisering en automatisering van productiesystemen
  • Ondersteunen van de operator met innovatieve technologieën

Het organiseren van workshops met als thema bovenstaande onderwerpen.

Het Interreg North-West Europe-programma bevordert transnationale samenwerking om van Noordwest-Europa een belangrijke economische speler te maken en een aantrekkelijke plaats om te werken en te leven, met een hoog niveau van innovatie, duurzaamheid en cohesie.

De verspaningssector van NWE omvat 6800 MKB-bedrijven met 135.000 FTE en genereert een omzet van € 24 miljard. Deze sector heeft de afgelopen vijf jaar te weinig geïnnoveerd, resulterend in een lagere omzet (4%) en werkgelegenheid (5%) en de-lokalisatie van de bewerking van grote series naar lagelonenlanden. Het project heeft tot doel het kennisniveau van onder meer; machinale bewerkingen van MKB’s te vergroten en deze om te zetten in meer innovatieve ondernemingen door kennis over innovatieve technologieën over te dragen, hands-on experimenteren te stimuleren en het transformatieproces te ondersteunen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Projectmanager Bob Selker, telefoonnummer 088 011 23 45

 

Kom werken in de techniek! Jouw technische scholing wordt vergoed!

Geplaatst op: 27 november 2018

Voor Overijsselaars die zich verder willen ontwikkelen in de techniek zijn er vanaf 26 november scholingsvouchers beschikbaar. De vouchers zijn bestemd voor mensen die een baan zoeken in de techniek en zich hiervoor willen omscholen. En voor mensen die al werken in de techniek en zich verder willen ontwikkelen. Of je nou jong of 55+ bent, in iedereen schuilt technisch vakmanschap. Overijssels Vakmanschap richt zich op vier specifieke doelgroepen. 

Waarom?
Overijssel wil het tekort aan technisch personeel aanpakken. Om dat te bereiken, verbindt de provincie Overijsselse bedrijven en scholen met landelijke brancheorganisaties, vakbonden en technische O&O-fondsen. Al die krachten hebben we nu gebundeld in het actieplan Overijsselse Techniekuitdaging. Daarmee ontwikkelen we gesubsidieerde om-, bij- en herscholingstrajecten om de technische arbeidsmarkt in Overijssel beter te laten functioneren.

Waarmee?
Het actieplan Overijsselse Techniekuitdaging bestaat uit drie aantrekkelijke vouchers voor technische om-, bij- of herscholing. Liefst ca. 470 vouchers stellen we beschikbaar, zodat ook jouw opleidingstraject (grotendeels) vergoed kan worden. Met 200 van deze vouchers hopen we nieuwe technische vakmensen op te leiden. De overige vouchers zetten we in voor de doorontwikkeling van huidige technische arbeidskrachten.

Vouchers
Elektromonteur, bouwvakker, lasser of robotprogrammeur. Op weg naar een beter functionerende technische arbeidsmarkt zoeken technische bedrijven in Overijssel vakkrachten in alle soorten en maten. Daarom stelt Overijssels Vakmanschap voor iedere om-, bij- of herscholing ca. 470 vouchers beschikbaar, waarmee ook jouw opleidingstraject (grotendeels) vergoed kan worden. We bieden deze drie vouchers aan:

Soort Voucher Voucher Cofinanciering
vanuit O+O fonds
en/of werkgever 
Werkloosheid naar werk € 2.500,- € 2.500,-
Werk-werk € 2.500,- € 2.500,-
Leven lang Ontwikkelen voor werknemers € 1.000,- € 1.000,-
Aankomend docentschap € 3.000,-
Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Overijssel 

Jan Willem ten Hag en Teun Olthuis naar NK Skills 2019

Geplaatst op: 12 november 2018

Skills Heroes zijn vakwedstrijden voor het mbo. Er zijn wedstrijden voor verschillende niveaus en leerjaren. Studenten krijgen de kans om hun talenten te laten zien in diverse vakrichtingen.

Uit de voorrondes zijn de skills talenten Jan Willem ten Hag (CNC draaien) en Teun Olthuis (CNC frezen) de afgevaardigden voor de NK Skills  in maart 2019. De CNC draaien en frezen vakwedstrijden worden gehouden bij STODT Toekomsttechniek in Hengelo op donderdag 14 en vrijdag 15 maart a.s.
Deze wedstrijden vinden plaats op diverse mbo-instellingen in het land, met door WorldSkills Netherlands ontwikkelde wedstrijdopdrachten.

 

Netwerk GEP viert honderdste Lean & Green-check

Geplaatst op: 12 oktober 2018

dhr. Heerink, directeur AFMI Verspanende Industrie

 Op vrijdag 12 oktober 2018 mocht AFMI Verspanende Industrie B.V. een oorkonde in ontvangst nemen. Het Nederlandse bedrijf had met succes een Lean & Green-check van het Netwerk GEP doorlopen. Aangezien het ging om de honderdste Lean & Green-check in de ongeveer twee jaar dat het project loopt, had de overhandiging van de oorkonde een extra feestelijk tintje. Plaats van handeling was het Euregiokantoor in het Duitse Gronau.

Netwerk GEP

Netwerk GEP is een samenwerkingsverband van drie projectpartners: technisch opleider STODT Toekomstechniek in Hengelo, Handwerkskammer Münster en Landkreis Grafschaft Bentheim. Het project helpt kleine en middelgrote bedrijven in de Duits-Nederlandse grensstreek (ruwweg van Noordoost-Overijssel tot en met de Achterhoek) hun productieprocessen te optimaliseren en tegelijkertijd een grensoverschrijdend netwerk op te bouwen.

Op zoek naar verbeteringen

Vosteq voert de Lean & Green check uit bij AFMI

Bij de Lean & Grean-check wordt gekeken waar een bedrijf staat als het gaat om lean, green, change management en smart industry. Ook wordt beoordeeld waar op al deze gebieden wellicht iets te winnen valt, bijvoorbeeld door slimmer plannen of automatiseren. De check wordt uitgevoerd door een externe deskundige en resulteert in een rapport met aanbevelingen. Vaak wordt de check gevolgd door een 12-daags implementatietraject waarin de aanbevelingen in de praktijk worden gebracht. De Lean & Green-check kost een bedrijf € 4.000,-. De helft van dat bedrag wordt vergoed vanuit het project; het deelnemende bedrijf betaalt dus € 2.000,-. Ook de kosten van een eventueel implementatietraject worden voor de helft vergoed vanuit Netwerk GEP.

Eye-opener

Bert Heijenk is namens STODT als projectleider verbonden aan Netwerk GEP. “Vaak kloppen bedrijven bij ons aan omdat ze behoefte hebben aan subsidie om hun performance te verbeteren, bijvoorbeeld door de productie te automatiseren of smart te maken. Wij doen dan eerst een Lean & Green-check om te kijken waar het bedrijf staat. Vaak blijkt daarbij dat de oplossing ergens anders ligt dan men bij het bedrijf had gedacht, bijvoorbeeld in de werkvoorbereiding. Voor veel bedrijven is dat een echte eye-opener.” Heijenk is blij dat de eer voor de honderdste Lean & Green-check te beurt is gevallen aan AFMI. “Het bedrijf heeft een vestiging in zowel Nederland als Duitsland en is dus in die zin al letterlijk grensoverschrijdend bezig. Dat past goed bij onze doelstellingen.”

Over AFMI Verspanende Industrie

AFMI Verspanende Industrie is in 1989 ontstaan uit een fusie van meerdere bedrijven, waaronder de gereedschapsmakerij van Stork Mufac en de mechanische afdelingen van Stork Pompen Hengelo en Stork Services. AFMI levert zeer geavanceerde producten, hoofdzakelijk aan de offshore-industrie, de energiesector en de machinebouw.

Over STODT Toekomsttechniek

STODT legt de focus op de ontwikkeling en optimale inzet van medewerkers, organisatie en moderne productietechnologie. In de trainingen ligt het zwaartepunt op de praktijk, deskundige begeleiding, een up-to-date lesprogramma en een modern CNC-machinepark. Als zelfstandig kenniscentrum en praktijkopleider helpt STODT bedrijven in de maakindustrie hun engineering- en productieprocessen te verbeteren en zo een blijvend hoger rendement te behalen.

Het project Netwerk GEP wordt in het kader van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland financieel ondersteund door de Europese Unie, het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, het Ministerium für Wirtschaft, Innovation, Digitalisierung und Energie des Landes Nordrhein-Westfalen, de Provincie Gelderland en de Provincie Overijssel .

 

 

Foto: Euregio Gronau – Overhandiging Lean & Green check aan AFMI met aanwezigen van HWK Münster, Euregio en STODT

 

Teun Olthuis 8e plek op de EuroSkills 2018

Geplaatst op: 1 oktober 2018

Van 26 tot en met 28 september 2018 waren jonge vakmensen uit heel Europa, tot de leeftijd van 25 jaar, in Budapest, Hongarije,
om tegen elkaar te strijden om de Europese titel ‘beste vakman of vakvrouw’.

Een van deze vakmensen is STODT student Teun Olthuis, die namens TEAMNL het CNC frezen vertegenwoordigde.
Teun heeft de afgelopen weken hard getraind in ons praktijkcentrum in Hengelo en heeft een welverdiende 8e plek op de EuroSkills wedstrijden. 

De deelnemers zijn geselecteerd tijdens de voorrondes, kwalificaties en nationale finales van Skills Heroes. De finalisten van deze mbo-vakwedstrijden behoren tot de beste jonge vakmensen van ons land en hen wacht een goede toekomst. Zij zijn niet alleen ambassadeurs voor hun school, maar ook voor hun beroep.

STODT feliciteert Teun Olthuis met deze 8e plek!!!