Top 10 Kansrijke beroepen; hoe anticipeer jij hier op?

Geplaatst op: 30 december 2015

Behoefte aan technisch personeel in het bedrijfsleven
De grootste lijst met kansrijke beroepen bevindt zich in de richting techniek. Er is sprake van krapte op verschillende niveaus. Zo zijn er moeilijk vervulbare vacatures in verschillende uitvoerende technische beroepen. Er zijn tekorten voor diverse soortenmonteurs, maar bijvoorbeeld ook voor plaatwerkers, cnc-verspaners, gespecialiseerde lassers en operators voor de voedingsmiddelenindustrie. Vaak is er een duidelijke link met het kunnen beheersen van computergestuurde technieken. Een aantal beroepen staat open voor mensen met een gerichte opleiding op mbo-niveau 2, maar vaak is een opleiding op mbo-niveau 3 of 4 noodzakelijk. Daarnaast gaat het om technisch kaderpersoneel (staf): soms op mbo-4 niveau, maar vaak op hoger of wetenschappelijk niveau. Het gaat dan bijvoorbeeld om calculators, ontwerper/constructeurs werktuigbouw, projectleiders elektrotechniek of ontwerpers industriële automatisering.

Top 10 kansrijke beroepen regio Twente: Techniek, industrie en bouw*
Middelbaar beroepsniveau

– (Voorman)constructiebankwerker, machinebankwerker
– Lasser niveau 3&4 (elektrode, MIG/MAG, TIG), gespecialiseerd/gecertificeerd lasser, lasrobotbeheerder
– Plaatwerker, cnc-metaalbuiger/-snijder
– Cnc-verspaner, -draaier, -frezer (inclusief programmeren)
– Machinaal verspaner metaal, metaalfrezer, medewerker gieterij
– Monteur/installateur beveiligingsinstallaties
– Elektronicamonteur
– Meet-en regeltechnicus, monteur meet-en regeltechniek
– (Hoofd-)monteur elektriciteitsnetten/elektrische installaties/bedrijfsinstallaties
– Elektriciën

Wat kan STODT voor u doen?
STODT biedt op diverse niveaus opleidingen en cursussen om nieuwkomers in de beroepen top 10 te kunnen opleiden.
Ook biedt STODT opleidingen en cursussen aan om bij te scholen en/of om te scholen. In 90% van de bovengenoemde Top 10 biedt STODT een passende opleiding of cursus. Zo kent STODT de BBL opleidingen Mechatronica en CNC Verspaning op MBO niveau 3 & 4 en de HBO Module Mechatronica. Ook is de HBO Module CNC Verspaning in ontwikkeling. Naast deze opleidingen biedt STODT diverse technische opleidingen welke individueel gevolgd kunnen worden. Ook worden de opleidingen aangeboden als maatwerktraject zodat naar de behoefte van elk bedrijf een opleiding ingericht kan worden.

Waar zijn we zonder de techniek?
Onderstaande video geeft een prachtig beeld van wat de techniek waard is voor onze samenleving

STODT Toekomsttechniek
STODT Toekomsttechniek helpt klanten in de industrie met het verbeteren van productie- en engineering-processen, om te komen tot een blijvend hoger rendement. Daartoe verzorgt STODT Toekomsttechniek meer dan 250 verschillende opleidingen en cursussen op MBO- en HBO-niveau. Dat zijn langlopende BBL-trajecten (diplomagericht) en kortdurende cursussen via open inschrijving of als maatwerk (certificaatgericht). De opleidingen zijn praktijkgericht en aangepast aan de nieuwste technologische ontwikkelingen. Daarnaast biedt STODT Toekomsttechniek advisering aan, op het snijvlak van techniek en organisatie.

*Te vinden op: https://www.werk.nl/werk_nl/arbeidsmarktinformatie/publicaties/publicaties-over-regios/regio-in-beeld.