“Liever een hamer dan een barbiepop”

Geplaatst op: 26 oktober 2015

Hallo allemaal,

BBL 3 CNC verspaningMijn naam is Marucha Karsenbarg. Ik ben 28 jaar en dit schooljaar begonnen met de Sprint BBL 3 opleiding; allround CNC verspaner bij STODT in Hengelo. Mijn keuze voor de techniek is echter niet zomaar uit de lucht komen vallen. Na het behalen van mijn HAVO-diploma heb ik niet direct een opleiding of vakgebied kunnen vinden waarin ik mijn passie kwijt kon. Na een aantal jaar werken en na het behalen van mijn koksdiploma kreeg ik fysieke klachten waardoor ik afscheid heb moeten nemen van de horeca. Door mijn directe omgeving werd ik in de richting van de techniek gewezen en ging ik mij oriënteren. Vanaf de lagere school stond het technische en ruimtelijke inzicht hoog in het vaandel en ik begon de metaal wereld steeds beter te begrijpen. De stap richting de verspaning ging dan ook bijna als vanzelfsprekend.

Na een kleine zoektocht werd mij in februari dit jaar (2015) een werkplek aangeboden bij de Tuinte groep in Hengevelde. Een omvangrijk bedrijf met een grote verscheidenheid aan bewerkingen en processen omtrent de metaal. Na een aantal oriënterende maanden heb ik de conclusie getrokken dat ik mijn vakgebied heb gevonden en al snel werd samen met Tuinte groep gekeken naar een passende opleiding.

Lesdag van een Sprint BBL’er

Inmiddels volg ik ruim anderhalf maand theorie en praktijk lessen bij STODT. Het gaat om één dag in de week die begint om 8.30 uur en eindigt rond 21.00 uur. Toen mij de eerste keer de tijden bekend werden gemaakt trok ik wel even een wenkbrauw op, maar in de praktijk is de dag om voor je er erg in hebt. Tijdens de eerste uren in de ochtend wordt de theorie besproken door verschillende vakdocenten. Er wordt gewezen op een zelfstandige houding en eigen verantwoording voor het doornemen van de stof. Dit spreekt mij erg aan, want zo kan ik mijn eigen tempo bepalen en ben ik niet afhankelijk van een klassikale werkmaat. Het vakkenpakket is goed verdeeld, waarin veel theorie als ondersteuning van de praktijk wordt gegeven. Vooral de vakken met exacte leerstukken als contour berekenen zijn voor mij vrij gemakkelijk.

Favoriete uurtjes

Een groot deel van de dag uit praktische vormen van de verspaning. Hierin maak ik afwisselend programma’s aan de hand van tekeningen of sta ik achter één van de 10 machines (in mijn geval een freesbank) om de programma’s uit te werken die beoordeeld worden. Dit zijn mijn favoriete uurtjes, omdat je op deze manier met de kern van hSrpint BBL 3 CNC verspaninget vak bezig bent. Achter de computer schets je het eindproduct en kan ik zelf bepalen welke opties ik ga gebruiken om deze tot stand te brengen. Dit vind ik prachtig, omdat er een legio aan mogelijkheden zijn en ik elke keer weer nieuwe manieren van programmeren ontdek. Vervolgens neem ik mijn programma mee naar de freesbank en voer ik deze uit op een onbewerkt stuk materiaal. Als er dan uiteindelijk een na verwachting gaaf eindproduct uitrolt geeft mij dat voldoening. De laatste uurtjes van de dag worden ingevuld door theorie lessen. Dit is enigszins taaie stof vergeleken met de rest, maar ik kan hier zeker het nut van in zien. Uiteindelijk ga ik met veel plezier naar STODT en is er geen moment dat ik mij verveel.

Liever een hamer dan een barbiepop

Verder kan ik wel stellen dat als vrouw zijnde je niet erg ruim vertegenwoordigt bent binnen de metaal. Echter ben ik me daar niet zozeer direct van bewust of constant mee bezig. Ik heb me altijd al meer thuis gevoeld binnen een door mannen gerepresenteerde cultuur. Daarnaast liep ik als klein meisje ook al liever met een hamer rond dan met een barbiepop dus denk dat de toon toen al aardig werd gezet. Het is een feit dat een rol binnen de metaal vaak wordt ingevuld door een man en een vrouw daarin nog wel eens kan worden overzien. Misschien dat dit gegeven juist extra motiverend werkt voor een vrouw om haarzelf te bewijzen. Op mijn huidige werkplek word ik behandeld als elke andere collega en had ik meer moeite met het Twents dialect dan het feit dat ik door 80 mannen ben omringd. De opmars van vrouwen in de techniek kan ik ook alleen maar aanmoedigen.

Ik denk ook dat de technische branche een opportunistische toekomst tegemoet gaat. De ontwikkelingen en eindeloze mogelijkheden maken het vakgebied zo enorm uitdagend en spannend. Ik vind het een buitengewoon bijzonder vakgebied en ben erg blij dat ik er deel van mag uitmaken!

Sprint BBL 3 deelnemer

 

 

 

 

STODT, de complete bedrijfsopleider

STODT helpt bedrijven in de maakindustrie om hun engineering- en productieprocessen te verbeteren en zo een blijvend hoger rendement te behalen. Hierbij ligt het zwaartepunt op de praktijk, deskundige begeleiding, advisering, een up-to-date lesprogramma en een modern CNC machinepark. STODT werkt met een gestructureerd lesprogramma met eigen ontwikkeld lesmateriaal dat aansluit op de eisen van de maakindustrie in Nederland.