Vakkanjer Marco Quené: “Ik wil de beste in mijn vak worden!”

Geplaatst op: 22 april 2016
Marco Quené Vakkanjer

Vakkanjer Marco Quené

Als mij vroeger werd gevraagd wat ik wilde worden zei ik altijd dat ik, net zoals mijn vader, oom en opa, de detailhandel in wilde. Dit veranderde in 2011. Tijdens een beroepenmarkt op mijn middelbare school kwam een man vertellen over zijn CNC-metaal bedrijf. Ik werd hier zo enthousiast van dat ik direct heb gesolliciteerd. Ik werd aangenomen om elke vrijdagmiddag te vegen en in schoolvakanties mocht ik ook andere werkzaamheden verrichten zoals zagen in het magazijn, producten afbramen en afwerken, lucht- en elektraleidingen leggen en het bedienen van een productiemachine.

Opleidingen

In 2013 heb ik gesolliciteerd bij de bedrijfsschool van voestalpine Polynorm BV naar de opleiding Gereedschapmaker, hierbij gaf ik aan dat ik graag door wilde stromen naar de CNC Verspaning.
De opleiding Gereedschapmaker kreeg ik niet. Wel kreeg ik direct de kans om de opleiding te volgen welke ik uiteindelijk graag wilde volgen, namelijk; Verspaner bij de bedrijfsschool van voestalpine Polynorm. Ik heb de tweejarige opleiding in één jaar weten te voltooien en ben in januari 2015 gestart met de BBL niveau 3 opleiding Allround CNC verspaner bij STODT Toekomsttechniek in Hengelo. Ook deze opleiding heb ik in één jaar afgerond.
In september dit jaar wil ik gaan beginnen met de BBL niveau 4 opleiding Verspaningstechnoloog en uiteindelijk wil ik een HBO diploma behalen. Zolang ik maar de mogelijkheid krijg om ook achter een machine te kunnen blijven staan. Een verfijnd product maken uit een blok metaal of kunststof, is toch het mooiste wat er is!

Vakkanjers

Tijdens de opleiding bij STODT vroeg mijn praktijkdocent of ik het leuk vond om mee te doen
aan de Vakkanjers 2015-2016 omdat hij potentie in mij zag. Nadat hij dit aangaf ben ik gaan informeren naar mijn deelname aan de Vakkanjers. Zelf had ik nog nooit gehoord over de Vakkanjers.  Ik ben begonnen met het maken van moeilijke werkstukken om te oefenen voor de Vakkanjers. Vooral werkstukken die de voorgaande jaren zijn gebruikt als oefen-, voorronde- Vakkanjersof finaleopdrachten bij de Vakkanjers zelf. Toen het bleek dat ik deze complexe werkstukken redelijk snel kon programmeren en maken heb ik bij voestalpine Polynorm BV geïnformeerd of ik deel mocht nemen aan de Vakkanjers. Zij hebben mij toen opgegeven bij STODT.  Bij de voorrondes heb ik ervaren wat “Vakkanjer zijn” inhoudt. Toen ik doorging naar de finale was ik heel blij. De finales waren nog leuker en toen ik hoorde dat ik eerste was geworden was dit natuurlijk helemaal te gek. Ik ben al blij met alles wat ik heb geleerd en verbeterd aan mijzelf en dit gaat alleen maar meer worden met het avontuur tijdens de Euroskills 2016 in Zweden!